BMW’den Lazer Devrimi..
BMW mühendisleri, birkaç yıl içinde, seri üretimde öncü bir teknoloji olarak lazer ışığının kullanılmaya başlanması için bugünden çalışmalarını sürdürüyor. Bu şekilde lazer ışığı, daha fazla güvenlik ve konfor için tümüyle yeni ışık işlevlerinin kullanılmasına olanak vererek, enerji ve yakıt tasarrufu konusunda daha yüksek düzeyde verimlilik elde edilmesine katkıda bulunabilecek.
Lazer ışığı, paralel olmaya çok yakın ışık huzmeleri üretiyor.
Lazer ışığı tanım olarak, güneş ışığından ve bugün yaygın olarak kullanılan çeşitli suni ışık tiplerinden büyük oranda farklı. Öncelikle, lazer ışığı monokromatik. Bir başka deyişle, tüm ışık dalgaları aynı dalga boyuna sahip. Ayrıca, “koherent” ışık kaynağı olarak biliniyor, bu da dalgaların faz farkının sabit olduğu anlamına geliyor. Sonuç olarak lazer ışığı, klasik LED’lere göre binlerce kat daha yüksek yeğinlikli paralele yakın bir huzme üretiyor. Otomobil farları söz konusu olduğunda bu özellikler, tümüyle yeni işlevleri hayata geçirmek için kullanılabiliyor. Ayrıca, lazer ışığının yüksek düzeydeki doğal verimliliği, lazer farların, LED farların enerji tüketiminin yarısından daha az enerji tükettiği anlamına geliyor. Kısaca ifade etmek gerekirse, lazer farlar yakıt tasarrufu sağlıyor.
Otomobil aydınlatmasında kullanıldığında, lazer ışığının yeğinliği insanlar, hayvanlar ve doğal yaşam için olası bir risk teşkil etmiyor. Diğer pek çok şeyin yanısıra bunun nedeni, lazer ışığının doğrudan yayılmaması, ilk olarak yol kullanımına uygun bir forma dönüştürülmesi… Sonuçta ortaya çıkan ışık son derece parlak ve beyaz. Ayrıca hoş bir görünüme sahip ve enerji tüketimi düşük.
Lazer diyotları, tüketici sektöründe zaten kullanılıyor.
Tümüyle güvenli lazer ışığı teknolojisi, günümüzde çeşitli tüketici ürünlerinde kullanılmakla beraber, çoğu durumda bu ürün özelliği tüketiciler tarafından bilinmemekte. Ancak, BMW’nin planladığı şekilde, bu teknoloji otomobillerde kullanıldığında durum farklı olacak. Buradaki önemli nokta, avantajların fark edilebilir ve görünür olması. Lazer teknolojisinin önemli etkileri olan bir diğer özelliği de her bir diyotun boyutu. Yalnızca on mikron (µm) uzunluğunda olan lazer diyotları, klasik LED ışıkta kullanılan ve yan uzunluğu 1 milimetre olan küçük, kare biçimli hücrelerden yüz kat daha küçük. Bu durum, ışık kaynağı otomobile entegre edilirken çok çeşitli yeni olanaklar yaratıyor. Teorik olarak mümkün olmasına rağmen, BMW mühendisleri, farların boyutunu küçültmek için radikal bir değişiklik yapmayı planlamamakta. Bunun yerine, farların klasik yüzey alanı boyutlarını koruyarak, BMW’nin stilinde önemli bir rol oynamaya devam etmesi düşünülmekte. Ancak boyut avantajları, far ünitesinin derinliğini azaltmak için kullanılabilecek ve farların konumlandırılması ve gövde stili için yeni olanaklar yaratabilecek.
Lazer ışığı teknolojisinin, BMW mühendisleri tarafından tümüyle kullanılması hedeflenen diğer bir özelliği de doğal verimliliği. Bunun açıklığa kavuşması için tek bir istatistik yeterli: LED ışık watt başına yalnızca yaklaşık 100 lümen (ışık çıkışının fotometrik birim) üretirken, lazer ışık yaklaşık 170 lümen üretiyor. Bu gibi istatistiklerle, BMW’nin, aracın toplam verimliliğini artırmak için lazer ışığı teknolojisinden faydalanmayı planlaması şaşırtıcı değil. Son derece uygun bir şekilde, lazer ışığın ilk kullanımı, BMW i alt markasının konsept otomobili BMW i8 Concept’te olacak. Sonuçta BMW i, sürdürülebilirlik odaklı yeni bir premium konsept anlamına geliyor.