Chrysler Grubu Ortaklığıyla Geliştirilen İlk Fiat Markalı Model Freemont, Türkiye’ye Gelmek İçin Sonbahar’ı Bekliyor!

Fiat Grubu’nun Chrysler Grubu’yla yaptığı ortaklığın simgesi haline gelen yeni modellerin Fiat markası açısından ilk meyvesini temsil eden Fiat Freemont’un 2012 yılının sonbahar aylarında ülkemizde de satışa sunulması planlanıyor. Dodge Journey modeli temel alınarak geliştirilen Fiat Freemont’un Avrupa’da yoğun bir talep görmeye başladığının altını çizen Fiat Marka Direktörü Okan Baş, “Hem önden çekişli hem de 4X4 çekişli versiyonları bulunan Fiat Freemont’u 2012 yılının son çeyreğinde satışa sunmak için çalışıyoruz. Fiat Freemont, Türkiye pazarına hitap eden hem SUV hem MPV hatta station wagonları andıran ortak tasarım ve kullanım özellikleriyle öne çıkıyor. Fiat Türkiye olarak Freemont modelinde 170 HP’lik 2.0 litre turbo dizel motor seçeneğine ağırlık vereceğiz. 5 metreye yakın uzunluğu, 3 koltuk sırasında 7 kişiye varan oturma kapasitesi ve güçlü tasarım hatlarıyla dikkat çeken Fiat Freemont’un önden çekişli versiyonları manuel şanzıman, 4X4 versiyonları ise otomatik şanzımanla tercih edilebiliyor. İlk olarak satışa sunulmasından bu yana İtalya pazarında 25 bin adetten fazla sipariş alan ve genel müşteri memnuniyeti açısından Fiat 500’den sonra en yüksek skoru alan Fiat Freemont ile yeni bir müşteri grubuna hitap edeceğimiz için heyecanlıyız” açıklamasını yaptı.

Global çapta büyük bir atağa kalkan ve önümüzdeki günlerde birçok yeni modeli pazara sunmaya hazırlanan İtalyan otomobil üreticisi Fiat Grubu’nun Chrysler Grubu ile yaptığı işbirliğinin önemli simgelerinden birini temsil eden Fiat Freemont’un 2012 yılının sonbahar aylarından itibaren ülkemizde de satışa sunulması planlanıyor. Fiat Marka Direktörü Okan Baş, Fiat Freemont adını taşıyan ve crossover tasarımıyla dikkat çeken Dodge Journey temel alınarak geliştirilen yeni SUV modelinin Avrupa’da yoğun talep gördüğünü belirterek, “Hem önden çekişli hem de 4X4 çekişli versiyonları bulunan Fiat Freemont’u yılın son çeyreğinde satışa sunmak için çalışıyoruz. Fiat Freemont, Türkiye pazarına hitap eden özellikleriyle öne çıkıyor. Fiat Türkiye olarak Freemont modelinde 170 HP’lik 2.0 litre turbo dizel motor seçeneğine ağırlık vereceğiz. 5 metreye yakın uzunluğu, 3 koltuk sırasında 7 kişiye varan oturma kapasitesi ve güçlü tasarım hatlarıyla dikkat çeken Fiat Freemont’un önden çekişli versiyonlarını manuel şanzıman, 4X4 versiyonlarını ise otomatik şanzımanla tercih edilebiliyor. İlk olarak satışa sunulmasından bu yana geçen 6 aylık süre zarfında sadece İtalya pazarında bile 25 bin adetten fazla sipariş alan ve genel müşteri memnuniyeti açısından Fiat 500’den sonra en yüksek skoru alan Fiat Freemont ile yeni bir müşteri grubuna hitap edeceğimiz için heyecanlıyız ” dedi.

Güçlü ve Göz Alıcı Tasarım, Yüksek İç Mekan Konforu!

Fiat Freemont, Dodge versiyonundan farklı olarak kırmızı Fiat logosunun taçlandırdığı yeni tip ızgara, estetik ön ve arka tamponlar ile LED teknolojili farlar, kaslı Fiat Freemont’un ilk bakışta ön plana çıkan tasarımsal farklılıklarını içeriyor. Yekpare duruşunun yanı sıra 5 metreye yaklaşan uzunluğu, 1.9 metreye yaklaşan genişliği ve 1.7 metreyi aşan yüksekliğiyle heybetli bir görsellik sunan Fiat Freemont, sınıfının en iyi değerini sunan aks mesafesiyle de (2.9 metre) kabin içinde geniş bir yaşam alanı sunabiliyor. Bütünüyle yenilenen kabin içinde ise daha güncel bir tasarım, yumuşak dokunuşlu materyaller ön plana çıkıyor. Yeni gösterge paneli, daha farklı orta konsol ve krom öğelerin kullanıldığı kokpit paneli, Fiat Freemont’un farkını açık ara daha çok belli edecek kadar başarılı bir görsellik sunuyor. Fiat Freemont hem sürücü hem de yolcuların, en üst seviyede konforla yolculuk yapmalarını sağlamak üzere çok sayıda teknolojik özelliğe sahip. Bunlar arasında üç bölgeli otomatik klima, yenilikçi bilgi-eğlence sistemi ve anahtarsız giriş/çalıştırma sistemi yer alıyor. Özel olarak tasarlanmış süspansiyon ve tekerleklerin yanı sıra yalıtılmış kabin, sunduğu etkili ses izolasyon özelliği ile sürücü ve yolcuların titreşim ve gürültülerden uzak bir yolculuk geçirmesini sağlıyor ve bu sayede sürüş keyfine hizmet eden unsurlar arasındaki yerini alıyor. Fiat Freemont’ta kullanılan üç bölgeli otomatik klima sistemi, kabinin sağı, solu ve arka kısmı olmak üzere üç farklı bölge için aynı zamanda farklı sıcaklık ve hava dağıtım seviyelerinin ayarlanmasına imkân sağlıyor. Sistem sıcaklığı, hava kapasitesini, hava dağıtımını, kompresör kullanımını ve hava devir daimini otomatik olarak kontrol ediyor. Havalandırma çıkışının konumları ve havalandırma hızı dış hava sıcaklığı, kabin sıcaklığı, güneş ışınımı ve soğutma suyu sıcaklığı gibi verilere bağlı olarak otomatik olarak ayarlanıyor.

Multimedya bilgi-eğlence sisteminin sahip olduğu özellikler arasında üç bölgeli otomatik klima ve müzik sistemi gibi aracın pek çok fonksiyonunun kontrol edilmesine olanak sağlayan renkli, geniş bir dokunmatik ekran yer alıyor. Sistem, kullanıcılarına Radyo/CD/MP3/DVD çalma özelliği, USB portu, AUX girişi, Bluetooth ve navigasyon bağlantı imkânı gibi pek çok teknolojik özelliği bir arada sunuyor. Fiat Freemont araca giriş ve motoru çalıştırma sürecini daha basit ve konforlu hale getiren bir sistem olan “anahtarsız giriş/çalıştırma” sistemini standart olarak sunuyor. Artık yola çıkmak için anahtar aramaya, kapı kilidine takıp çevirmeye ve motoru çalıştırmak için kontağa takmaya gerek bırakmayan sistem, anahtar yanınızdaysa ve radyo frekansı ile aktarılan gizli kodun doğruluğu onaylanırsa, kapıları otomatik olarak açıyor. Sürücü, ön göğüsteki düğmeye basarak motoru çalıştırıyor.

Gerçek İç Mekan Sihirbazı: Fiat Freemont!

90° açıyla açılabilen arka kapılar

Fiat Freemont’un 90 derece açıyla açılabilen arka kapıları, yolcuların hem 2. hem de 3. sıra koltuklara kolayca erişebilmesine imkân sağlıyor. Kapılarda, özel olarak bu amaçla tasarlanan yeni, üç kademeli 90 derecelik menteşe kullanılıyor. Kapılar tamamen açıldığında, dönüş açısı 87 dereceye ulaşabiliyor ve böylece bu özellik ikinci sıra koltuğa bir çocuk koltuğu takılabilmesini veya üçüncü sıra koltuğa rahatça erişilebilmesini kolaylaştırıyor. Birinci kademedeki kapanış hareketi, kapıyı 26 derece açıyla açık tutarak yolcuların, dar alanlarda, kapıyı başka araçlara veya herhangi bir yere çarpmadan araçtan çıkabilmesine olanak sağlıyor. İkinci kademede, kapı 58 derecelik bir açıyla açılıyor ve yolcuların araca rahat bir şekilde girip çıkmasına imkân tanıyor.

Tiyatro tipi koltuk düzeni

Tiyatro tipi koltuk düzeni ikinci ve üçüncü sıra koltuklardaki yolcuların seyir esnasında geniş bir görüş açısına sahip olmasını mümkün kılıyor. İkinci ve üçüncü koltuklar, tıpkı tiyatro salonundaki koltuklar gibi farklı yükseklik seviyelerinde yer alıyor. Bu konfigürasyon sayesinde tüm yolcular görüş alanından maksimum derecede istifade ediyor.

“Flip ‘N Stow” Sistemi

Ön yolcu koltuğunda, “Flip ‘N Stow” (çek ve yerleştir) sistemine sahip koltuk minderine entegre pratik ve güvenli bir saklama bölmesi yer alıyor. Minder öne doğru çekildiğinde, kişisel eşyalarınızı saklamak üzere kullanılabileceğiniz geniş bir saklama bölmesi açığa çıkıyor. “Flip N’ Stow” sistemine sahip yolcu koltuğunun sırt kısmı öne doğru katlanarak uzun nesnelerin kolayca taşınmasına ve ikinci sıra koltukta oturan bir çocuğun görüş alanının genişletilmesine imkân sağlıyor.

Entegre çocuk koruma sistemine sahip koltuklar

Fiat Freemont, zorunlu çocuk koltuğu kullanım yaşını geçen çocuklar için standart olarak çocuk koruma sistemine sahip. Bu koruma sistemi, ikinci sıradaki sol ve sağ koltuk minderlerine yerleştirilmiş iki adet yükselticiyi içeriyor. Koltuk minderinin orta kısmı yükseltilip geriye doğru itilerek çocuğun oturma konumunun 10 cm yükselmesine imkân sağlanıyor. Bu sistem sayesinde çocuk koltuğa doğru şekilde oturtuluyor ve böylece ideal emniyet kemeri geometrisi daha üst seviyede koruma ve kullanışlılık garanti ediyor.

“Tip ‘N Slide” Koltuklar

İkinci sıra koltuklarda, tek bir hareketle üçüncü sıra koltuklara kolayca erişim imkânı sağlayan “Tip ‘N Slide” (tut ve kaydır) sistemi bulunuyor. Koltuk arkalığının yan kısmında bulunan kol kullanılarak, koltukların minderleri dik konuma getirilip koltuklar öne doğru kaydırılabiliyor. Koltukların dik konuma getirilip kaydırılabilmesi için çok az bir kuvvet uygulanması yeterli oluyor. Yolcuların üçüncü sıra koltuklara erişimini kolaylaştırmak üzere dahili yan panellere entegre kaplamalı kollar yer alıyor.

Üçüncü sıra koltuklar

Üçüncü sıra koltuklar 50/50 oranında ayrılıp iki kişilik oturma alanı sunuyor. Koltukların sırt kısımları maksimum konfor sağlamak üzere 6 derece yatırılabiliyor veya koltuklar yükleme kapasitesini artırmak üzere katlanabiliyor. İkinci sıra koltuklarda kullanılan “Tilt N’ Slide” sistemi sayesinde, üçüncü sıra koltuklara kolayca erişilebiliyor. Koltuk arkalığının yan kısmındaki kol çekilerek koltuklar yatırılabiliyor ve öne kaydırılabiliyor. Üçüncü sıra koltukların arkasında zemine saklanmış bir dizi saklama bölmesi yer alıyor.

Saklama ve bagaj bölmeleri

Oldukça kullanışlı bir araç olan Fiat Freemont’ta yer alan 20’den fazla saklama alanı normal bir binek aracın bagajı kadar depolama imkânı sunuyor. Örneğin, ön kol dayama bölgesi bir taraftan oldukça derin ve hacimli bir saklama alanı olarak kullanılabilirken diğer taraftan USB portu (iPod için de kullanılabilir) ve 12 voltluk bir güç soketine ev sahipliği yapıyor. Kısacası ön kol dayama bölgesini hem müzik dinlemek ve taşınabilir cihazlarınızı şarj etmek hem de araçtan ayrılırken bu cihazları güvenli bir şekilde saklamak için kullanabilirsiniz. İki kademeli bir kapağa ve arka koltukta oturan çocukların izlenmesini sağlayan bir aynaya sahip tavan panelindeki gözlük gibi eşyaların saklanabildiği mini konsolun yanı sıra ön yolcu koltuğu minderinin altında da bir saklama bölmesi yer alıyor.

İkinci sıra koltukların yer aldığı bölümün zemininde 12 litrelik hacme sahip çıkarılabilir ve kolayca yıkanabilir kapaklı saklama bölmeleri bulunuyor. İkinci sıra koltukların sırt kısmının orta bölümü, katlanarak kol dayaması olarak kullanılabiliyor. Burada iki adet bardak tutucu ve küçük eşyaların saklanabileceği bir bölme mevcut. Aracın geniş bagaj bölmesinde çift saklama bölmesi yer alıyor. İkinci ve üçüncü sıra koltuklar katlandığında, yükleme platformu düz hale gelerek toplamda 1461 litrelik depolama alanı (bu alana 10’dan fazla valiz sığdırılabiliyor) elde edilebiliyor.

Güçlü ve Tutumlu Performans:170 HP’lik Multijet 2

Ülkemizde satışa sunulması amaçlanan Fiat Freemont modellerinin kaslı kaputu altında ise Fiat PowerTrain tarafından geliştirilen 170 HP’lik turbo dizel motor görev alacak. 170 HP’lik motor, 350 Nm’lik maksimum tork değerine 1750 devirde ulaşıp bu değeri 2500 devre kadar sabit tutarak üst düzey sürüş performansını garanti edebiliyor. Normal kullanım aralığında (motorun çalıştırılmasından 4000 devre kadar) tork asla 300 Nm’nin altına düşmüyor, böylece vites küçültmeler esnasında herhangi bir sarsıntı yaşanmadan sürüş keyfi kesintisiz devam ediyor. Bu sayede motor oldukça esnek bir karakter kazanıyor ve ideal bir hızlanma ve maksimum hız performansı sergiliyor. 170 HP’lik Fiat Freemont 0-100 km/s hızlanmasını 11 saniyede gerçekleştiriyor ve araç 195 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor. Fiat imzalı motor, 100 km’de 6.4 litre yakıt tüketirken, 169 g/km’lik CO2 emisyonu sunuyor. Yakın eşleşmiş DPF (CCDPF) ve tüm alt bileşenlerin tek bir kompakt eleman (EGR modülü) haline geldiği gelişmiş egzoz gazı çevrim sistemi (EGR) kullanılarak Euro 5 emisyon standartlarına uygun emisyon değerleri elde ediliyor.

2.0 litrelik silindir hacimli Multijet 2, teknoloji harikası ikinci nesil Multijet teknolojisinin yanı sıra değişken geometrili bir turboşarja ve yeni değişken hacimli yağ pompasına sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Multijet 2 motorları piyasada eşi benzeri bulunmayacak seviyede ekonomi, çevre duyarlılığı ve performans sunuyor. Birinci nesil MultiJet motorlardan farklı olarak yakıt sisteminde artık art arda çoklu enjeksiyon sağlayan daha hızlı enjektörler yer alıyor. Sistem özel olarak artık birkaç farklı aşamada temel modülasyonlu bir yakıt enjeksiyonu gerçekleştirebiliyor. Multijet 2 sisteminin dengeli pistona sahip servo valfi, çevrim başına 8 enjeksiyon gerçekleştirebiliyor ve çalışmasının çeşitli aşamalarında çok daha üst seviyede bir hız, esneklik ve hassasiyet sunuyor. Bu sayede sistem %40 daha az parçayla çalışarak daha az karmaşık hale geliyor ve sonuç olarak sistemin ekonomiklik ve güvenilirlik seviyesi artıyor.

Yeni enjektör tipi sayesinde Multijet 2, yanma performansının iyileştirilmesine odaklanan stratejilerin gerçekleştirilebileceğini kanıtlıyor. Bunlar arasında silindirlere sürekli ve modülasyonu yakıt beslemesi sağlamak üzere iki enjeksiyonu ardı ardına birbirine çok yakın bir süre içerisinde gerçekleştiren Rate Shaping (IRS) (Enjeksiyon Oranı Şekillendirmesi) sistemi yer alıyor. Bu yöntem sayesinde yanma süreci geliştiriliyor ve sonuç olarak partikül ve nitrojen oksit (NOx) emisyonu azaltılıyor. Günümüzün Euro 5 standartlarını tam olarak karşılayan Multijet 2 motorlar, gelecekte daha da sıkı olacak standartları da karşılayabileceğinin sinyallerini veriyor.

Dinamik ve Geliştirilmiş Yol Tutuş!

Aracın dinamik performansları da Fiat mühendisliğinin yardımları sonucunda daha da geliştirilmesiyle farklılaştırılmıştır. Fiat Freemont’ta MacPherson tipi ön süspansiyon, helezon yaylar, gazlı amortisörler ve denge çubuğu kullanılıyor. MacPherson tipi süspansiyonun sunduğu avantajlar arasında, kompakt boyut ve yük taşıma esnasında süspansiyon geometrisi ayarlama opsiyonu bulunuyor. Aracın arka kısmında ise helezon yaylara, amortisörlere ve virajlardaki savrulmayı azaltan denge çubuğuna sahip çok bağlantılı bir süspansiyon sistemi kullanılıyor. Daha doğrudan ve hassas bir kalibrasyon kullanılarak tasarlanan ve üretilen direksiyon sistemi, Avrupalı müşterilerin beklentileri doğrultusunda üstün bir yol tutuşu sağlıyor. Aracın yeniden tasarlanan ve Avrupa yollarına uygun hale getirilen süspansiyon sistemi sayesinde, dinamik bir yol tutuşu ve konforlu bir sürüş elde ediliyor. Süspansiyon tasarımının pek çok parçası üzerinde gerçekleştirilen değişiklikler göze çarpıyor. Bunların arasında süspansiyon bağlantılarının daha dayanıklı hale getirilmesi, devrilme açısını azaltmak üzere ön süspansiyon geometrisinin geliştirilmesi ve Avrupa standartlarına uygun optimum konfor ve yol tutuş performansı elde etmek üzere süspansiyon ve amortisörün ayarlanması gibi değişiklikler yer alıyor. Motordan kaynaklanan titreşimlerin azaltılması ve kabinde ses yalıtım malzemelerinin kullanılması sayesinde kabinin akustik konforu üst seviyeye çıkarılıyor.

Dinamik ve Geliştirilmiş Yol Tutuş!

Bu sistem programlanan sınır değerlere yaklaşıldığında ve araç dengesini kaybetmeye başladığında koşullara müdahale ederek sürücünün aracı kontrol etmesine imkan veriyor. Sistem normal koşullarda, kontrolün tamamen sürücüde olmasına izin verirken sadece riskli durumlarda devreye giriyor. Yol tutuşunun yetersiz olduğu koşullarda hızlı vites değişimi gerçekleştirildiğinde, MSR (Motor Schleppmoment Regelung) fonksiyonu devreye girerek motor torkunu düzenliyor ve tekerleklerin kilitlenip kaymasını engelliyor. Bunun için ESP sürekli olarak lastiklerin hem yatay hem de dikey yöndeki yol tutuşunu kontrol ediyor ve bir kayma durumunda yön ve sürüş dengesini tekrar sağlıyor. Sistem sensörleri vasıtasıyla aracın dikey ekseni etrafındaki dönüşünü, savrulma hızını, yatay hızlanmasını ve direksiyon açısını tespit ediyor. Sistem ardından bu verileri ECU tarafından işlenen parametrelerle karşılaştırıyor ve araçta önden veya arkadan bir kayma durumunun olup olmadığına karar veriyor. Sistem dengesizliğe neden olan yönün tersi yönünde bir savrulma hareketi oluşturup gerekli tekerleklere ayrı ayrı (iç veya dış) fren kuvveti iletmek ve motor gücünü (gaz kelebeğine müdahale ederek) azaltmak suretiyle aracı doğru konuma getiriyor.

TCS (Çekiş Kontrol Sistemi)

Kaymayı önleyici bu sistem, fren ve motor kontrolü sayesinde tüm hız seviyelerinde optimum çekiş sağlıyor. ABS sensörleri tarafından hesaplanan tekerlek dönüş verilerine göre kayma derecesini tespit ediyor ve çekişi yeniden sağlamak üzere iki farklı kontrol sistemini devreye sokuyor. Tahrik tekerleklerinin kaymasına neden olan ve aşırı motor gücüne ihtiyaç duyulan durumlarda (engebeli, buzlu veya karlı bir yolda kızaklama ya da hızlanma durumunda) gaz kelebeğinin açılma açısı ve dolayısıyla hava girişi azaltılarak motor torku düşürülüyor. Ancak tek bir tekerlekte kayma (örneğin hızlanma veya dinamik yüklenmenin ardından tekerleklerden birinin virajın iç kısmında kalması) varsa, sistem, sürücünün fren pedalına basmasına gerek kalmadan otomatik olarak bu tekerleğe fren uyguluyor. Bunun sonucunda kendiliğinden kilitlenen diferansiyel etkisi elde ediliyor. Bu sayede Fiat Freemont bozuk yol koşullarında dahi üst seviyede bir performans sergiliyor.

Fren Desteği ve Yokuşta Kalkış Desteği

Fiat Freemont, Fren Desteği ve Yokuşta Kalkış Desteği sistemleri ile sunuluyor. Bir tür hidrolik fren desteği sunan bir sistem olan fren desteği sistemi, ani frenleme durumlarında fren devresi basıncını otomatik olarak artırırken; aracın yokuşta kalkışını kolaylaştırmayı amaçlayan Yokuşta Kalkış Desteği sistemi fren pedalı bırakıldıktan sonra birkaç saniye daha fren kuvveti uygulamak suretiyle aracın geriye doğru kaymasını önlüyor.

Elektronik Devrilme Önleme Sistemi (ERM)

ESP sistemine bağlı bu ilave fonksiyon tekerleklerden birinin yolla temasının kesilmesi durumunda devreye giriyor. Aşırı dinamik bir hareketin tespit edilmesi durumunda, ERM sistemi aracın dengesinin yeniden sağlanmasına ve sürücünün aracın kontrolünü tekrar almasına yardımcı oluyor. ERM sistemi, aracın takla atma riski oluştuğunda bu durumun gerçekleşmesini önlemek için uygun fren kuvvetini uyguluyor. Sistem ani manevra veya kazalardan kaçınmak için gerçekleştirilen ani hareketlerde aracın dengesinin korunmasını sağlamak üzere sürücüye destek olmak amacı ile tasarlanmıştır.

Lastik Basıncı İzleme Sistemi (TPMS)

Fiat’ın bu yeni modelinde ayrıca sürücüyü, lastiklerle ilgili sorunlar konusunda sesli ve görsel şekilde uyaran Lastik Basıncı İzleme Sistemi yer alıyor. TPMS, sürücüyü uyarmak için gösterge panelinde yer alan bir LED uyarı lambası kullanıyor. Lastiklerden herhangi birinin basıncının düşük olması durumunda, sürücüyü uyarmak üzere gösterge panelindeki uyarı lambası yanıyor (ISO sembolü) ve sesli bir uyarı sinyali devreye giriyor.