GENÇLERİN çevrelerinde yaşadıkları trafik sorunlarını saptayıp, bu sorunlara kolektif biçimde çözüm üretmelerini ve bunları hayata geçirmelerini amaçlayan Sizin Fikriniz Sizin Projeniz yarışması, dünyanın 15 ülkesinde gençlerin yaratıcı enerjisini açığa çıkardı. Yarışma, Türkiye’nin yanı sıra Arjantin, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Çin, Hindistan, İspanya, Kolombiya, Lübnan, Meksika, Moldova, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna’da da düzenlendi.
Türkiye’de Renault Mais, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ve Total Oil’in birlikte düzenlediği yarışmanın Türkiye Birincisi Beykoz Anadolu Lisesi 10 C sınıfı öğrencileri Batuhan Toyoğlu, Meliha Kübra Şentürk ve Umut Topcu, basit görünen bir fikri, çok etkili bir çözüme dönüştürmüştü. “Ziller Çalıyor, Kurallar Uygulanıyor” adlı projeyle, okulun zil sesleri arasına trafik kurallarına ilişkin bilgi mesajları yerleştirilmiş, yapılan ölçümleme sonucunda da projenin öğrencilerde hem farkındalık yarattığı, hem de olumlu davranış değişiklikleri sağladığı gözlenmişti.
İşte bu projenin sahibi olan gençler, büyük ödül olan Paris seyahati için Fransa’ya gittiler.
Paris’te üç keyifli gün geçiren gençler, projelerini yaygınlaştırmak için çalışmaya devam edeceklerini belirterek, şunları söylediler:
“Projemizin maliyeti neredeyse yok ve uygulanabilirliği de çok kolay. Okullarda oluşturulacak yol güvenliği mesajları insanların dikkatini çekiyor. Bu mesajlar, merkezi olarak da tanıdık sima ve seslerin işbirliğiyle, Türkiye’deki tüm okullara ulaştırılabilir. Kendi okulumuzda yaptığımız bu çalışma, verdiğimiz mesajların öğrencilerde olumlu davranış değişiklikleri sağladığını net biçimde gösterdi.”
Projeyi Türkiye’de gerçekleştiren Renault Mais’in Genel Müdürü İbrahim Aybar da, yol güvenliği konusundaki çabalarını desteklemeye devam edeceklerini söyledi ve şunları dile getirdi:
“Bu yarışmayla, Türkiye’de ehliyet ve sorumluluk alma yaşına yaklaşan liselilere yöneldik. Amacımız, liselilere yol güvenliği eğitimi vermekten çok, onları yol güvenliği, sürdürülebilir ulaşım ve çevre sorunlarına sahip çıkmaya, yakın çevrelerinde bu konuda bir fark yaratmaya teşvik etmek. Bu bir anlamda demokratik vatandaşlık ve katılımcılık eğitimidir. Bu yarışma, gençlerin kendilerine tam inisiyatif verildiğinde, son derece yaratıcı olabileceklerini ve aynı zamanda sorumluk üstlenebileceklerini kanıtladı.