Opel’i kim ve hangi amaçla kurdu?
Opel markasının geçmişi aslında 21 Ocak 1862 tarihine kadar dayanıyor. 1862 yılında Adam Opel tarafından bir inek ahırında dikiş makineleri üretmekteydi. Her şeyden önce başarısını mükemmel bir şekilde müşteriye uygun hale getirilen dikiş makinelerine borçludur. İşlerdeki hızlı büyüme sonucunda 1888’de üretim yeri inek ahırından Rüsselsheim’de daha özel bir mekana taşınmıştır. Başarıyla birlikte Adam Opel 1886’da yeni bir ürün piyasaya sürmüştür. Opel “penny farthings” olarak da bilinen yüksek tekerlekli bisikletleri satmaya başladı. Bunun yanında Opel’in iki oğlu yüksek tekerlekli bisiklet yarışlarına katılmış ve bu bisikletlerin ulaşımdaki el verişliliğini göstermiştir. Böylelikle bu bisikletlerin üretimi dikiş makinelerinin üretim miktarına ulaşmıştır.
İlk arabalar 1899’da Opel’in iki oğlunun araba tasarımcısı Friedrich Lutzmann ile olan ortaklıklarından sonra başlamıştır. Bu otomobiller başarılı olmadı ve iki yıl sonra ortaklık sona erdi. Bunu takiben Opel’in oğulları 1901’de Fransız Darracq otomobilleriyle Darracq Opel adıyla anlaşma imzaladılar. Bu araçlar iki Opel gövdesinin Darracq şasesiyle ve iki silindirli motor ile üretilmiştir.
Otomobiller ilk olarak 1902’de Hamburg Motor Show da sergilenmiştir ve bu otomobiller 1906 da üretime başlanmıştır. 1909 yılında Doktorun arabası olarak bilinen 4\8 hp model otomobil üretmiştir. Güvenirliği ve sağlamlığı fizikçiler tarafından takdir edilmiş. “Doktorun arabası” 3,500 Mark’a satılmış ve zamanının lüks arabalarının arasında yer almaktadır. 1911 yılında şirketin fabrikası yangın yüzünden tahrip olmuş ve onun yerine daha modern ve güncel bir fabrika inşa edilmiş. 1914 yılına kadar Opel en geniş Alman otomobil firması olmuştur.
Opel Markasının General Motors’a (Buick, Cadillac, Chevrolet ve GMC Gibi Markalarının Sahibi) Dahil Oluşu ve Dünya Savaşı’ndaki Kısa Etkisi…
Mart 1929’da General Motors (GM) Opel’in modern üretim imkanlarından çok etkilenmiş ve şirketin %80’ini satın almıştır, bu rakam 1931’de %100’e ulaşmıştır. Opel ailesi ticari faaliyetlerle 33.3 milyon dolara ulaşmıştır. 1935 yılında ise ikinci fabrika Brandenburg’da “Blitz” ışıklı kamyonların üretimi için kurulmuştur.
1939 oldukça başarılı olan Kapitan’ın sunumunu görmüştür. 2.5 L altı silindir motor, tamamı demir gövde, bağımsız süspansiyon, hidrolik elektrik emiciler,sıcak su ısıtıcısı ve merkezi hız ölçer ile 1940’larda II. Dünya Savaşı’nın yoğunlaşmasıyla birlikte otomotiv sektörü geçici durgunluğa uğramış ve 25,374 Kapitan hükümetin emriyle fabrikada bırakılmıştır.
1945 yılından itibaren Admiral, Olympia, Kadett, GT, Rekord, Omega, Frontera, Antara, Vectra, Astra ve Corsa gibi modelleri zaman zaman üretmiştir.
İngiltere’de Niye Vauxhall ve Doksanlı Yıllardaki Süreci…
Bir zamanlar Alman ordusuna üretim yaptığı için “Opel” adı İngiltere’de hayırla anılmaz. Bu yüzden Britanya’da “Vauxhall” markası ile organize olur ve çok satarlar. Başlangıçta tipleri ve donanımları ayrı ise de 1980’den sonra saklanmak gereği duymaz, aynı çizgilere döner, aynı motorları kullanırlar. Yetmez 1982’de İspanya’da (Saragossa’da) Corsa üretmeye başlarlar. 1989 yılında Rüsselsheim’daki merkez tesisinden 20 milyonuncu Opel çıkar ki bu ağır abi oturaklı bir Senator’dür. Kadett’in yerini Opel Astra alır, Ascona’yı Vectra takip eder. Derken (1990) Calibra ile iki kapılı coupe geleneğini hatırlarlar. Arazi araçlarında ise Japon akınlarına göğüs gerer, Frontera ile piyasa lideri olurlar. Doğu ve Batı Almanya birleşince şirket Eisenach’ta dördüncü üretim merkezini açar. 1997 yılında 1,56 milyon araç satar ve üst üste altı yıl Batı Avrupa’da piyasa lideri olurlar.
Gelecek Elbette Hepimizin…
Mart 2017 tarihinde Opel markası, İngiliz ikizi Vauxhall ile beraber PSA Grubu’na (Peugeot, Citroen ve DS) satıldı. Logosu güncellenerek sloganı da değiştirilmiştir. General Motors dönemindeki son sloganı ise “Wir Leben Autos” (Biz Araba ile Yaşıyoruz) olmuştur. Peugeot dönemine geçince de “The Future is Everyone’s” (Ülkemizdeki Sloganı “Gelecek Herkesindir”) olarak değiştirilmiştir. Unutmadan, Opel’in geleneksel logosundaki tekerlek güveni, şimşek ise hızı simgeliyor.
Derleyen: Eren Tan