Küçük yaşta karting yarışlarıyla başlayan macerasına 16 yaşında Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’ndan aldığı özel izinle Polo Ladies Cup’ta yarışarak Türkiye’nin en genç yarış pilotu ünvanına sahip başarılı pilotu Burcu Burkut Erenkul’un ile yaptığımız röportajımızı keyifle okuyacaksınız. Küçük yaşta başladığı bu macerasındaki yaşadığı zorlukları, sevinçlerini bizimle siz okuyucularız için paylaştı.
1-Yedi yaşında başladığını serüven hakkında bilgi verirmisiniz? Bu maceraya nasıl katıldınız?
Bu macera babamın ilgisi sayesinde başladı. Çoğu zaman yarış izlemeye giderdik gidemediğimiz zamanlarda mutlaka televizyondan takip ederdik. Bir gün amatör Karting sporcuları için bir kupa yapılacağını öğrendi babam ve kendisi yarışmak üzere bu kupaya katıldı. Benim de serüvenim bu şekilde başlamış oldu. Babamın yarışları öncesinde ben de go-kart yapmaya başladım ve bir gün benim de yarışmak isteyip istemediğimi sordu. Ben de çok istedim ve bu şekilde Karting branşında yarışmaya başladım.
2- Erkek Egemen bir spor dalı seçmişsiniz yaşadığınız zorluklar oldumu ? En büyük desteği kimlerden gördünüz?
Spora çok küçük yaşlarda başladığım için pist dışında çok iyi arkadaşlıklarımız vardı o yüzden rakiplerimin hepsi aynı zamanda oyun arkadaşımdı. Bu sporun bir erkek egemen spor olduğunu anlamam o kavramın içini doldurmam çok uzun yıllarımı aldı. Çok büyük zorluklar yaşamadım bu süreçte ama Ralli branşı ile tanışınca evet erkek egemenliğinde bir spor yaptığımı fark etmeye başladım. Çünkü toplumumuzda kadınlara karşı ne yazık ki hala ön yargı var. Örneğin kariyerimin başında sponsor aradığım dönemlerde ilk sorulan şey co-pilot musun oluyordu. Nedense pilotluk koltuğuna yakıştıramıyorlardı. Ama zaman için bunları aşarak önyargı yerini desteğe bıraktı. Kariyer yolculuğumda en küçük destek bile benim için çok büyük destek çünkü bu işi yapabilmek için sponsor desteğine çok fazla ihtiyaç duyuyoruz. O sebeple kariyer yolculuğumda sadece bir kişiyi ve bir markayı telaffuz edemem.
3- İlk Ralli heycanınız hakkında duygularınızı, yaşadıklarınızı bizimle paylaşabilirmisiniz?
Benim ilk ralli heyecanımı unutmam mümkün değil bu soruyu her duyduğumda bir kez daha yaşıyorum o anları. İlk rallimi yapmaya karar verdiğimde bu imkansız gibi görünüyordu. Hatta ilk rallimi yapacağımı söylediğimde çok zor bir yarış olduğunu daha kolay bir yarıştan başlamam gerektiğini söyleyenler oldu ama ben kafama koymuştum bir kere. Tabi ki ilk ralliyi yapmak için sponsor ya da destek gerekiyordu. Ancak kariyerimin ilk rallisinde sponsor bulmak oldukça zordu o yüzden ben de sponsorlarımı kişilerden seçtim. Beni tanıyan, destek olmak isteyen, komşu, akraba, arkadaş kim varsa herkese bu yarışa girmek istediğimi anlatarak 10 TL tutarında bir destek rica ettim. Ve herkes çıkarıp verdi. İlk rallimi kendi kitlesel fonlamamı yaratarak yapabildim. Bana destek olan herkesin fotoğraflarını ve isimlerini otomobilimin üzerine yapıştırdım ve otomobilim oldukça dikkat çekiciydi. Bu yarışı bitiremezsin çok zor bir yarış diyenlere inat da teknik imkansızlıklara rağmen yarışı bitirerek finişe gelmeyi başardım.
4- Çıkacağınız yarışlara nasıl hazırlanıyorsunuz?
Eğer daha önce katıldığım ve zemini, etapları az çok bildiğim bir yarışsa öncesinde mutlaka co-pllotumla beraber incarlarımızı (araç içi görüntüler) izliyoruz. Ama daha önce hiç yarışmadığım ve etaplarını hiç bilmediğim bir yarışsa antrenman gününden daha erken gidip eğer imkan varsa test yapıyoruz. Yarış haftası fiziksel antrenmanlarım da hız kazanıyor aynı zamanda daha karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenmeye başlıyorum. Sıvı tüketimime oldukça fazla dikkat ediyorum.
5- En Genç Ralli ünvanına sahip biri olarak trafikte cinsiyet ayrımcılığı ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Bence hayatta hiçbir şeyin cinsiyetle ilgisi yok. Bu insanların çıkarları için uydurduğu bir saçmalık. Her insanın farklı yetenekleri var. Bazı insanlar bazı şeyleri yapmaya daha yatkın olabilir. Yatkın olmasalar da gerekli eğitimleri alarak o işi başarılı bir şekilde yapabilirler. Bu ön yargının yok olması için kadınların ralli şampiyonu olmasına gerek yok. Trafikte onlarca hata yapan insan görüyorum bunların çoğu erkek, bu durumda erkekler kötü otomobil kullanıyor demek ne kadar yanlışsa bunu kadınlara mal etmek de bir o kadar yanlış. Biz çocuklarımızı cinsiyetlerine göre yetiştirmeyi bıraktığımız gün eminim ki hayatımızda bir önyargı kalmayacak.
6- Ralli şampiyonalarında yaşanılan en büyük sıkıntılardan biride sponsor bulmak bu konuda neler söylersiniz?
Bu benim kariyerim boyunca en çok zorlandığım şeylerden biri. Ama buna rağmen en çok sponsorla yarışan sporculardan biriyim de diyebilirim. Türkiye’de sponsorluk konusu oldukça karmaşık. Sponsorluklar aslında ticari bir ilişki değil iş birlikleridir. O yüzden uzun vadeli ve istikrarlı olmak daima sonuç verir. Sponsorluk konusu açıldığında insanlar hemen bu konudan uzaklaşıyorlar bunun sebebini ben yıllardır çözemedim. Sanırım ülkemizde spora verilen değerin az olmasından kaynaklı. Belki pop şarkıcısı olsam hem daha çok tanınır hem de daha çok sponsora sahip olabilirdim. Buradaki kalıplaşmış algılar değişene kadar insanlar kariyerlerin sonlarına geliyorlar. Sporcuya sponsor olmak ticari bir beklenti olmaksızın marka ile sporcuyu bir araya getiren bir işbirliği olduğunun altını bir kez daha çizmek isterim.
7- Çocuk yaşta başladığınız bu serüvende birçok başarıya imza attınız, bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?
Ben 2014 yılında yarışmaya ufak bir ara vermek zorunda kaldım ve bunun sebebi daha güçlü bir otomobille daha üst basamakları zorlayabilmek ve yurt dışında ülkemi temsil etmekti. Ama o dönemde ne yazık ki bir sponsor desteği bulamadık ve yarışamadık. Bu sebeple hayallerimden biri hala bu. Bir Türk kadın sporcu olarak yurt dışında bayrağımızı dalgalandırmak en büyük hayallerimden biri ve tabi ki nice şampiyonluklar kazanmak.
8- Başka spor dalları ile de ilgileniyor musunuz?
Ralli kadar profesyonel olmasa da pek çok sporla ilgilenmeye çalışıyorum. Kick boks, binicilik, atıcılık gibi sporlara karşı ilgim var. Zaman buldukça bu sporları da yapıyorum.
9-Ülkemizde parmakla sayılacak kadar kadın rallici var, örnek aldığınız rallici varmı? Türkiye’den veya dünya yarışlarından..
Çocukluğumdan beri örnek aldığım ya da onun gibi olmak istediğim kimse olmadı. Tecrübelerini dinlediğim ve tecrübelerinden faydalandığım insanlar tabi ki var ama onun gibi olmak istediğim biri yok. Çünkü insanların hepsi kendi özgün hallerinde birer renktir o yüzden benim derdim hep kendimle oldu. Kendimde beğenmediğim ya da beğendim şeyler ilgilenmek bana daha büyük keyif veriyor.
10-Son olarak eklemek istediğiniz başka birşeylar varmı?
Bu yıl için sponsor arayışımız sürüyor o yüzden işbirliği yapmak isteyen markalarımıza bir mesajımız olsun bu da. Bu röportajımızı okuyan herkese şunu söylemek istiyorum içinizdeki gücü keşfedin. İnsan istedikten sonra her şeyi yapabilir. Son olarak şunu söylemek istiyorum; bizim yarışlarımızı izlemek için bir bilet alınmasına gerek yok o yüzden ben otomobil severleri mutlaka yarış izlemeye bekliyorum. Tabi ki Pandemi koşulları el verdiği sürece.
Burcu Burkut Erenkul’u aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edersiniz.
İnstagram: @burcuerenkulrally
Twitter : @BurcuErenkul
Linkedin : @burcuerenkul
Facebook: @burcuerenkul
Youtube : @burcuerenkul