02 Şubat 2017 günü Tofaş’ın Bursa’daki fabrikasını ziyaret ettik. Tofaş yetkilileri bizi çok sıcakkanlı ve samimi bir şekilde ağırladılar. Genel sohbet havasında geçen gezimizde 1994’den bugüne gelene kadar gelinen noktalarını anlattılar. Daha sonra bize fabrikanın tüm birimlerini, kuruluş tarihinden buyana gelinen noktayı anlattılar.
Bu gezimizde Tofaş fabrikasının Ar-ge bölümünden, bir aracın gelişim sürecini, kalıp, pres, gövde, montaj ve son üretim hat sonuna kadar gezdik.
Tabi ki bitmedi üretilen araçların yol test bölümü, sessiz odayı gezdik, gördük. 77 saniyede 1 aracın üretildiği Tofaş Egea’nın bir sac ile başlayan, sonunda bir otomobile dönüşen macerasını gördük, kendi adıma çok etkilendim. Öncelikle bu gezide bize eşlik eden Altan Aytaç Bey, Akın Aydemir Bey, Hakan Türkmen Bey, Arzu ve Nihan Hanım’la birlikte fabrika çalışanları ve Canyaş iletişime tşk ediyorum.
Fabrika gezisinde konuşan Tofaş Endüstriyel Operasyonlar Müdürü Akın Aydemir, 1971 yılının Şubat ayında üretime ‘start’ veren Tofaş’ın, 1990’lı yılların başında yıllık üretim adedini 90 binler seviyesine çıkardığını 2016 yılında 384 bin adet ile Türkiye otomotiv sektörünün üretim lideri konumuna eriştiğini dile getirdi.
Türkiye’nin hem binek otomobil hem de hafif ticari araç üreten tek fabrikası olduğunu dile getiren Tofaş’ta Fiat Linea ve Fiat Egea model ailesinin yanı sıra hafif ticari araç üretiminde Minicargo ve Yeni Doblo projesi kapsamında farklı markalara da üretim yapmayı sürdürdüklerini ifade etti.
Konuşmasına devam eden Aydemir şöyle devam etti: “Ürettiğimiz araçları 80 ülkeye ihraç ediyoruz. Geçtiğimiz yıl ihracat adetlerinde de sektörün lideri konumuna ulaştık.
Tofaş’ın başarısı, üretimdeki başarıları ile yeni ürün ve üretim teknolojilerinde sergilediği akıllı yaklaşımlara, finansal yönetim becerilerine ve bu sayede elde etmiş olduğu sürdürülebilir rekabetçiliğe dayanıyor.
Fabrikamızın yeni ürün ve üretim teknolojilerindeki başarısının arkasında, her gün gelişmekte olan Ar-Ge yetkinliği bulunuyor. Finansal yönetim gücü, üretim, yeni ürün ve teknoloji kullanımın da küresel çapta yetkinliğe sahip olmak ve bu yetkinliklerini sürekli geliştirerek, yenilenmeye dayalı bir kültür geliştirmiş olmak, Tofaş’ı birçok alanda tekil bir şirket yapmaktadır.” diye konuştu.
“Egea’nın Başarısı Tesadüf Değil”
Tofaş tarihindeki en fazla Türk mühendisin imzasını taşıyan model unvanının Egea’nın olduğunu dile getiren Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç 2015 yılsonunda sedan karoserli versiyonuyla pazarda yer almaya başlayan Egea model ailesinin hatchback ve station wagon versiyonlarını da bir yıl içerisinde, 2016’da müşterilerinin beğenisine sunulduğunu sözlerine ekledi.
Konuşmasını sürdüren Altan Aytaç şöyle konuştu: “Egea başarılı bir ürün olarak ortaya çıktı. Bir yıl içerisinde Türkiye’de en çok satan model olarak da başarısını taçlandırdı. Yurtdışı pazarlarda aldığı yüksek müşteri talebiyle ihracat programları öngörülenin çok üzerine çıktığı için fabrikamızda üretim kapasitesinde önemli artışlar yapıldı. Öncelikle bu başarının, Tofaş’ın yıllardır hem Ar-Ge’ye hem de Dünya Klasında Üretime-WCM yaptığı yatırımın ve böylelikle kazandığı yetkinliklerin bir sonucu olarak hayat bulduğunu söylemek isterim.
Egea’nın bu başarısı tesadüf değil.
Egea model ailesinde; daha iyi bir otomobile sahip olmak isteyen araç sahiplerine, ulaşabilecekleri fiyatlarda, gerçekten ihtiyaç duydukları donanımı sunmayı hedefledik ve bunu gerçekleştirdik.
Fiat Egea model ailesi, 2015 Kasım ayında pazara sunulduğundan bu yana, toplamda 44 bin adetlik satış adedine ulaştı. Ailenin sadece 2016 yılı toplam satış adedi ise 38 bini aşıyor.” şeklinde konuştu.