Bu haftaki test konuğumuz Toyota’nın şehirli Suv’u Yaris Cross. Toyota’nın zengin SUV geçmişini ve pratik otomobiller konusundaki deneyimini bir araya getiren Yaris Cross, 1.5 litre hibrit ve benzinli olmak üzere iki motor seçenekleriyle Türkiye’de satışa sunuldu. Yaris Cross önceki nesline göre sadece isim benzerliği taşıyor. Yeni Yaris Cross önceki nesline göre tamamen evrim geçirerek yenilendi. Bizim test aracımız B-SUV segmentindeki tek tam hibrit seçeneği olan Toyota Yaris Cross Hybrid.
Tam Hibrit Nedir?
Belirli bir hıza kadar sadece elektrik motoruyla seyahat imkanı sağlayan araçlara tam hibrit araç diyebiliyoruz. Yani tam hibrit araç (FHEV; fully hybrid electric vehicle), elektrik motoru ve benzin/dizel motorun tek başına veya birlikte aracı hareket ettirebildiği bir güç aktarım sistemine sahiptir. Batarya kapasitesi 1 kWh civarında olup içten yanmalı motor bataryayı şarj etmek için jeneratör gibi çalışabilmektedir.
Dış Tasarım
Yeni Yaris Cross, markanın SUV tasarım dilini güçlü ve dinamik hatlara sahip olan bir görünüme taşımış. Şehirli SUV olarak lanse edilen aracımız rakipleri arasında güçlü ve kendine has tasarımıyla ve kaslı duruşuyla ayrışmayı başarmış durumda. Yaris Cross,a ilk bakışta yüksek sürüş pozisyonunu ve dinamik tasarımını vurgulayan bir tasarıma sahip olduğunu gösteriyor. Elmastan ilham alan gövde tasarımıyla, keskin ve güçlü hatları bir araya getiren Yaris Cross’un ön bölümü, Toyota SUV’larında gördüğümüz imza niteliğindeki tasarım unsurlarını taşıyor. Ön ve alt panjurdaki üst üste konumlanmış ikizkenar ızgara tasarımı, Yaris Cross modelinde de kendisini gösteriyor.
Yaris Cross’un dış tasarımında dikkat çeken diğer unsurlar arasında LED ön farlar, LED ön sis farları, 17 inç’e kadar tercih edilebilen alüminyum alaşım jantlar, panoramik cam tavan, LED arka farlar ve sıralı efektli arka sinyal lambaları olmuş.
İç Tasarım
- nesil Toyota Yaris Cross’un iç tasarımı, modern ve kaliteli bir görünümü, SUV tarzı bir temayla buluşturulmuş. Yüksek oturma pozisyonu ile geniş bir görüş açısı sunulurken, direksiyon ve koltuk tasarımı da, yüksek konfor sunmasının yanı sıra otomobille güçlü bir iletişim kurulacak şekilde tasarlanmış. Orta konsol ve multimedya ekranı arasındaki güçlü çizgiler, klima kontrol düğmeleriyle entegre edilerek şık bir görünüm oluşturulmuş. Yaris Cross modelinde, 8 inç Toyota Touch 2 multimedya sistemi, Apple CarPlay ve Andriod Auto akıllı telefon entegrasyonları, 7 inç renkli TFT sürücü gösterge ekranı, kablosuz şarj ünitesi, geri görüş kamerası ve elektronik park freni standart olarak sunuluyor. Sınıfına göre yeterli derecede saklama alanı sunan Yaris Cross, akıllı mühendisliği ve iç yerleşimi sayesinde, 397 litre ile sınıfında rekabetçi bir bagaj hacmi sunuluyor. Arka koltuklar katlandığında ise, bagaj hacmi 1097 litreye kadar çıkıyor. 40:20:40 oranında katlanan koltuklarla birlikte çift katlı ve çift taraflı bagaj tabanı pratikliği daha da artırılabiliyor.
Motor, Performans, Yakıt Tüketimi
- nesil hibrit teknolojisine sahip Yaris Cross, yüzde 40 termal verimliliğe sahip üç silindirli 1.5 litre Hybrid Dynamic Force motor, elektrik motoruyla kombine ediliyor. Düşük devirlerde de yüksek güç ve tork sunacak şekilde tasarlanan motor, hibrit sistem ile kombine edildiğinde 116 PS güç ve 120 Nm tork sağlıyor. Birleşik WLTP değerlerine göre 4.6 lt/100 km tüketim ve 105 gr/km CO2 emisyon değerine sahip. Yaris Cross, CVT şanzımanla eşleştirilmiş. 125 PS maksimum güç ve 153 Nm maksimum tork değerine sahip motor, Yaris Cross’un dinamik yeteneklerine uygun performans sunuyor. Yaris Cross modelinde kullanılan lityum iyon batarya, yüksek verimliliğiyle öne çıkıyor. Bataryada yapılan geliştirmelerle birlikte Yaris Cross Hybrid şehir içi sürüşlerde sıfır emisyon ve sıfır yakıt tüketimiyle daha uzun süre yol alabiliyor. Sadece elektrik motorunu kullanarak 130 km/s hıza kadar çıkabiliyor. Yaris Cross’un test sürecimiz içerisinde yakıt tüketimi 4.9 litre olarak gerçekleşti. Ayrıca Yaris Cross hibrit versiyonlar ise Dream, Dream X-Pack, Flame X-Pack ve Passion X-Pack donanım seçenekleriyle tüketicilere sunuluyor.
Teknoloji&Güvenlik
Yaris Cross’un teknolojisi versiyona göre 10 inç ön cama yansıtmalı renkli gösterge ekranı, Kör Nokta Uyarı Sistemi, çift bölgeli otomatik klima, sürücü ve ön yolcu koltuk ısıtma özelliği ve ambiyans aydınlatma da araçlarda yer alan özellikler arasında sayabiliriz.
Toyota, her modelinde olduğu gibi yeni modeli Yaris Cross’ta da güvenlikten ödün vermedi ve standartlarını daha ileriye taşıdı. Toyota Safety Sense 2.5 aktif güvenlik ve sürücü asistan sistemleri, Yaris Cross modelinde standart olarak sunuluyor.
Ayrıca, yaya ve Bisikletli Algılama Özellikli Ön Çarpışma Önleyici Sistem, tüm hızlarda çalışan Adaptif Hız Sabitleyici, Akıllı Şerit Takip Sistemi ve Otomatik Yanan Uzun Farlar hem güvenliği hem de konforu ön planda tutuyor. Bununla birlikte Toyota ürün gamına Yaris ile birlikte katılan Ön Orta Hava Yastıkları ve Kavşakta Çarpışma Önleme Sistemi Yeni Yaris Cross’u güvenlikte eksiksiz bir otomobil haline getiriyor.
Fiyat; Donanımına göre Yaris benzinli ve Yaris Cros hibrit fiyatları 459.750 TL- 973.300 TL arasında satılmaktadır.
Sonuç; 4. Nesil Toyota Cross SUV ile test sürecimiz içerisinde şehir içi ve uzun yolda kullanma fırsatımız oldu. Yakıt ekonomisi ile sizi düşünen bir SUV diyebilirim. Yaris Cross konfor, yol tutuş ve güvenliği konusunda başarılı bir performans gösterdi. Yerini aldığı eski Yaris’e göre aldığı bayrağı daha ileriye götüreceğinden eminim. Toyota Yaris Cross albenisi yüksek dinamik tasarımı, konforlu ve dijital kokpiti ve güvenlik konusunda ödün vermeyen sürüş destek sistemleriyle bizden tam not almayı başardı.
Siz değerli okuyucularıma bu segment otomobil düşünüyorsanız en yakın TOYOTA showroom’lardan yeni Yaris Cross’u test etmenizi tavsiye ediyorum.
Unutmayalım Trafik Kurallarına Uyalım Sevdiklerimizi Üzmeyelim.
Hakkı Günerkan
www.facebook.com/otoruyasi
twitter.com/otoruyasi
twitter.com/hakkigunerkan
instagram.com/hakkigunerkan