Erkeklerin hakim olduğu sektörde, sarı saçları ve iddialı tarzıyla çok konuşulan. 4 kez Türkiye Kadınlar Ralli şampiyonu olmuş, yarış pistlerinin dikkat çeken ismi Simin Bıçakçıoğlu ile sizler için bir araya geldik.
Sizi dört tekerin üstüne bu heyecana iten neydi?
Küçüklüğümden beri otomobillere karşı bir ilgim vardı. Ailem de bunu fark etmiş olmalı ki ehliyetimi aldıktan sonra beni yönlendirerek destek verdiler. Pistlere olan tutkum ve ailemden aldığım bu destek beni ralli pilotu olmaya yöneltti diyebilirim.
Rallilere nasıl hazılanıyorsunuz?
Şampiyonada başarılı olabilmek için yarışlar öncesi iyice dinlenmek şart. İyi dinlenmek gerekiyor ki antrenmanlarda daha sağlıklı çalışabileyim. Dolayısıyla fazla geç yatmadan erkenden kalkacak şekilde uyku düzenimi ayarlıyorum, antreman günü en az 8 saat uyumuş olmam gerekiyor. Akşamları çok geç olmadan 23:00-23:30 arası yatıyorum. Ralli Şampiyonası uzun bir yarış periyodu ve uyku düzenimin her zaman sürekli olması önemli. Otomobil sporlarında başarılı olabilmeniz için güçlü bir bünyeye sahip olmanız gerekiyor. Yarışlarda çok efor sarf ediyoruz ve vücudun tekrar toparlanması için sağlıklı beslenmemiz gerekiyor. Dolayısı ile sadece antrenman zamanı değil her zaman beslenmeme dikkat ediyorum. Genelde karbonhidrat ve protein dengeli beslenmeye özen gösteriyorum. Herhangi bir öğünde karbonhidrat ve proteini birbirine karıştırmamaya çalışırım. Sebze ve meyve çok severim ama et, tavuk veya balığı da asla ihmal etmem. Vücudumuzun her türlü besine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Yarış haftasında ise biraz daha fazla karbohidrat tüketiyorum. Yarış antrenmanında yaklaşık 6 saatim geçiyor. Antrenman sırasında tüm takım benimle birlikte oluyor. Fitness antremanımda antrenörümle çalışıyorum. Hem normal fitness hem de yarış sırasında güçlü olması gereken boyun ve kol kaslarımı geliştirmeye yönelik çalışıyorum. Bu çerçevede haftanın 3 günü fitness, 2 günü de pilates yapıyorum. Ayrıca iyi bir yarış geçirdikten sonra bir sonraki yarışa motivasyonum yüksek hazırlanıyorum.
Türkiye’de aktif kaç tane rallici kadın var?
Her sezon değişebiliyor kadın rallici sayısı. Bu sezon aktif 2 kadınız Türkiye Ralli Şampiyonası’nda.
Ralliyi kadınlara sevdirmek için çalışmalarınız var mı? Ayrıca bu işin yaş sınırı var mı?
Toplum olarak otomobili seven bir toplumuz ama yine de ralli için gereken ilgiye ulaşamadığımızı düşünüyorum. Bu konuda devletin daha fazla destek olabileceğini düşünüyorum. Kadınlara ralliyi sevdirecek daha geniş çaplı bir duyuru ve çalışma yapılabilir. Bu konuda spor medyasına büyük görev düşüyor bence. Türkiye genelinde yıl içerisinde bir çok üniversite ve konferanslara konuşmacı olarak katılıyorum. Başarı hikayemden etkilenen ve otomobil sporuna merak saran kadınlarla karşılaşıyorum. Mümkün olduğunca teşvik etmeye çalışıyorum ve gerekli yönlendirmeleri yapıyorum. Umarım ileride bir gün, teşvik ettiğim bir isimle aynı yarışta karşılaşırım.
Kadına bakış açımız değişmeli; iş hayatında, sporda, evde, sokakta aklınıza gelebilecek her yerde. Kadınların en çok sıkıntı çektiği konulardan biri; bir birey olduklarını ispat etme mecburiyetinde bırakılmalarıdır. Ben de şu anda otomobil sporlarıyla birlikte bir nebze de olsa kadınların sesini duyurmak için elimden geleni yapıyorum. Erkek sporu olarak bilinen bir spor dalında, bugüne kadarki başarılarım kadınların istediği zaman neler yapabildiğini gösteriyor. Umarım her başarım kadınlara örnek olur ve daha nice başarılı kadın ülkemizin geleceğine yön verir.
Rallinin bir başlangıç yaşı yok ancak tabii ki erken yaşta eğitimli bir şekilde basamakları tırmanıp yarış kariyerinize başlamanız önemli bir avantaj. Ancak bu spora gönül verip ilerleyen yaşlarda yarışlara katılan ve dereceler elde eden bir çok isim var. Hedeflerinizle ilgili bir konu bu.
Başka spor dalları ile de ilgileniyor musunuz?
Sporun hemen hemen her türlüsüne karşı ilgim var. Küçüklüğümden beri voleybol, okçuluk, binicilik ve tenis gibi birçok sporla uğraştım. Hala zaman buldukça da at binmeye ve tenis oynamaya çalışıyorum.
Türkiye’den şu an bir yarış olsa sizi kim zorlar pistte?:)
Son dört yılın Türkiye Ralli Şampiyonası Kadın Pilotlar birincisi olarak mı cevap vereyim? 🙂
Centilmen ve saygılı bir rakip olduğumu söylemeliyim. Şunu da kabul etmek gerekir ki; rekabet olmazsa bu sporun bir amacı kalmaz. Geçmek, geçilmek, kazanmak, kaybetmek hepsinin içeriğinde bir rakip unsuru var. Kurallar çerçevesinde kıyasıya yarışmak güzel bir duygu.
Ralliyi ne zaman bırakmayı düşünüyorsunuz?
Hiç düşünmedim desem… Fiziken kendimi iyi hissettiğim sürece devam.
Son olarak eklemek istediğiniz?
2016 sezonunda Türkiye Ralli Şampiyonası haricinde, Avrupa Ralli Şampiyonası’nın bazı yarışlarına katılmayı hedefliyorum.
Yarış sezonu Marmaris, Kocaeli, Bursa, Eskişehir ve İstanbul’dan sonra 20-23 Ekim tarihleri arasında Intercity İstanbul Park Pisti’nde düzenlenecek olan “Otomobil Sporları Festivali” ile son bulacak, tüm ralli severleri sezon boyunca yarışlarımıza bekliyorum.
Asagidaki terimler tek kelime ile size neyi ifade ediyor?
Otomobil:Hayat
Aile:Vazgeçilmez
Hız: Simin Bıçakcıoğlu 🙂
Haber Roportaj; Eda Şişik
https://www.instagram.com/edasisik