Yerli Otomobilde Yeni “Anadol” Rüyası..

Türkiye’de “Anadol” markasıyla seri üretimi yapılarak gerçeğe dönüşen yerli otomobil hayali bugünlerde tekrar görülüyor.

 Merhum iş adamı Vehbi Koç‘un girişimleriyle başlayan ilk yerli otomobili üretme girişimi, 1966 yılına damgasını vuran en önemli sanayi hamlelerinden biri olarak kabul edildi. Türkiye‘de 45 yıl önce “Anadol” markasıyla seri üretimi yapılarak gerçeğe dönüşen yerli otomobil hayali, bugünlerde tekrar görülüyor. Hayalin gerçeğe dönüşmesi için bugünlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türk otomotiv sektörü yoğun bir çaba içerisine girdiler.

İlk yerli otomobile ne isim verileceği yapılan bir anketle belirlendi. Ankete gelen 150 bini aşkın mektupta “Anadolu“, “Anadol” ve “Koç” isimleri öne çıktı. Birkaç gün süren toplantıların ardından 7 Ekim 1966’da bu otomobile “Anadol” ismi verilmesi kararlaştırıldı ve ilk otomobil de 19 Aralık 1966’da üretildi.

Vehbi Koç tarafından kurulan Otosan Otomobil Sanayi A.Ş tarafından İstanbul‘daki fabrikada üretilen Anadol, bugüne kadar Türkiye‘nin ilk ve tek seri üretimi yapılan yerli otomobil olma özelliğini kaybetmedi.

İstanbul Sokaklarında ilk yerli otomobili gören ‘’millet’’  göz yaşlarına hakim olamadılar. İstanbul’un bazı semtlerinden geçerken Trafik polisleri Anadol’a selam durup yol verdiler.

Üretimin sona erdirildiği 1984 yılına kadar 62 bin 923 adedi otomobil ve 30 bin 265 adedi pick-up olmak üzere toplam 93 bin 188 adet Anadol üretildi. 15 Mayıs 1991’de P100 pick-up modeller piyasaya sürüldüğünde, pazarda varlığını halen devam ettiren ve ikinci el olarak talep gören Anadol pick-up için sembolik bir veda töreni düzenlendi.

Bu arada, tasarım ve mühendislik anlamında ilk Türk otomobili ise “Devrim”dir. Devrim’den daha önce de (1953 yıllarında) otomobil imali üzerinde deneme mahiyetinde diye adlandırılabilecek çalışmalar olmuştu.

Sene 2012 Yine Gözler ve Yürekler Yeni yerli Otomobil Hayaliyle Buluşmak İstiyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu yılın Ocak ayında katıldığı Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) Genel Kurulu’nda iş adamlarına “yerli otomobil üretelim” çağrısında bulunmuştu.

Başbakan’ın çağrısı üzerine Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), uzun süreli bir çalışmanın ardından hazırladığı “yerli oto” raporunu geçtiğimiz günlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’e sundu. Rapor, daha sonra Başbakan Erdoğan’a da sunuldu.

Nihat Ergün, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, yerli otomobilin satış fiyatının 20-25 bin lira aralığında olabileceğini açıklarken, yıllık üretim miktarının da 200 bin adet olmasının öngörüldüğü bildirilmişti.

Başbakan Erdoğan’ın, geçtiğimiz günlerde “Siyasiler hem de iş adamlarımız için, yerli bir otomobil markası oluşturmanın, topluma karşı da bir borç olduğuna inanıyorum. Bu ülkede elbet bu işe soyunacak bir yiğit, bir babayiğit vardır” açıklaması üzerine Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Türkiye‘de birçok babayiğit olduğunu belirtirken, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da yerli otomobille ilgili ortakları olan Fiat Grubu ile görüşmeler yaptıklarını bildirmişti. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması durumunda 45 yıl aradan sonra yine Koç Ailesi Türkiye‘de bir yerli otomobil üretmeye başlayabilir.

Şu anda Türkiye’de otomobil satışları 1 milyon adete yaklaştı, yerli otomobil rüyasının gerçeklesmesine ramak kaldı. Geçmişte yaşanan hataları tekrar yaşamamak için tüm otomobil üreticileriyle bir araya gelip onların tecrübelerinden yararlanılması gerektiğini düşünüyorum. En büyük yatırım Ar-ge ye olmalı.Biz normal üretim yapacağız. Dizel veya benzinli, Dünya’da üretilen otomobiller ise artık Hibrid ve Elektrikli üretime dönüyor. Yeniden start alacak olan yerli otomobil’in yeni standartlara uygun olması gerekir. Yoksa bu yerli otomobil rüyasından  uyandıgımızda tekrar sonunun hüsran olmasını düşünmek dahi istemiyorum.

Kazasız ve Keyifli Sürüşler, Sağlık ve Sevgiyle Kalın

Hakkı Günerkan